Подновиха отрасловия колективен трудов договор за миньорите

15:50, 14 мар 17 25 649 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на Българска минно-геоложка камара (БМГК) и на миньорските синдикати подписаха днес Отрасловия колективен трудов договор (ОКТД) за минерално-суровинната индустрия, съобщиха от Камарата.

Основните моменти в постигнатите договорености са: минималната заплата за работещите в дружествата от минерално-суровинния сектор да е по-висока  с коефициент 1.4 спрямо минималната работна заплата за страната. Повишаване на социалните придобивки в предпазна храна, както и запазване на възнагражденията, независимо от критичното положение на някои от подотраслите.

„Пред българското общество е примерът за успешно и взаимноизгодно партньорство между работодатели и синдикати в конкретен сектор у нас. За пореден път компаниите от минерално-суровинния бранш показаха, че работят прозрачно и с грижа за своите работници и служители. Този акт е безпрецедентен знак, че личността, човека, неговата безопасност и здраве, стандарт на живот са приоритет в устойчивото развитие на нашата индустрия“, заяви при подписването проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Управителния съвет на БМГК.

От името на работодателите Отрасловия колективен трудов договор бе подписан от  проф. д-р Лъчезар Цоцорков. От страна на синдикатите подписи положиха инж. Валентин Вълчев, председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”.

„В документа се посочват редица от сферите на сътрудничество между работодателите в бранша и синдикатите. Уверявам Ви, че всяка една вписана дума тук, се спазва“, коментира инж. Владимир Топалов. 

„Подписахме този договор с визия и бъдеще за развитие през следващите две години. В него са поставени нещата по начин, по който прилагат на една структуроопределяща част от българската икономика – а именно: минерално-суровинната индустрия“, каза инж. Валентин Вълчев. „Неслучайно в този бранш бяха направени многомилионни инвестиции, което е гаранция за бъдещото му устойчиво развитие и за увеличаване на неговия дял от БВП за напред“, допълни той.

Договорът се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини”. Неговото действие е за срок от две години. С него се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения - доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама