Все по-малко българи задлъжняват, лошите дългове обаче растат

14:09, 14 мар 17 25 464 Шрифт:
Автор:

Средният размер на необслужваните задължения на българите нараства за втора поредна година, като този път покачването на дълговете е с 22%, , съобщи днес пред журналисти Райна Миткова - председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Тенденцията и през миналата година е, че все по-малко българи задлъжняват, но размерът на лошите дългове расте.

Спроед данните на 16-е колекторски фирми, които оперират на българския пазар, у нас има 22 % увеличение на средния размер на едно задължение и то вече е около 912 лв., като през 2015 г. сумата е била 717 лв. От асоциацията допълват още, че като цяло спада обемът на задълженията, които се възлагат за събиране.

Близо 900 млн. лв. потребителски портфейли са продадени през миналата година а заедно с малките фирми сумата доближава 1 млрд. лв., сочат данните на асоциацията. 

Все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми, сочат данните на асоциацията, а обяснението на експертите е в подобряващата се икономическа обстановка, съживяването на потреблението до нивата отпреди кризата и смелостта на потребителите да ползват финансови продукти. Най-често заеми се взимат за импулсивни покупки на луксозни стоки, като лаптопи, смартфони, LEDтелевизори и др.

От Асоциацията на колекторските агенции в България очертаха и портрета на типичния длъжник у нас, като той е млад мъж до 30 години, най-често на временна или сезонна работа, но напоследък задлъжняват и все повече хора с висше образование.

Трите града Стара Загора, Благоевград и София са българските градове с най-много длъжници, а най-малко са длъжниците във градовете Враца и Русе.

Компаниите за битови услуги и застрахователните дружества вероятно са се освободили от лошите си портфейли и вече не възлагат на колекторите нови случаи. Банките си оставан най-големият възложител на колекторските агенции, но и там нормалността се е възвърнала - проблемни са старите, а не новоотпуснатите кредити, коментираха от АКАБГ. Заявките на телекомите също се увеличават, но това отново се обяснява не с увеличаващия се брой длъжници, а с повече усилия за събиране на стари дългове.

Половината от несъстоятелностите през 2016 г. са в четири сектора - строителство, недвижими имоти, транспорт и търговия.

Бизнес средата в България се подобрява, като новооткритите процедури по несъстоятелност през 2016 г. са 440, съобщиха още от асоциацията на колекторските агенции в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама