Доклад за перспективите пред дигиталното развитие на Европа и Азия обсъждат в Русенския университет

12:20, 14 мар 17 25 467 Шрифт:
Автор:

Днес в Русенския университет бе представен доклад "Дигиталните дивиденти или как Интернет може да насърчи развитието в Европа и Централна Азия". Докладчик, и един от авторите на изследването, бе икономистът от Световната банка Хернан Уинклер, а модератор на дискусията бе зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански. 

В началото на срещата д-р Карапчански обърна внимание на бързо развиващата се IT индустрия в страната, и в град Русе в частност. Бяха представени статистики за перспективите пред индустрията, приносът към брутния вътрешен продукт на страната (11%), големия брой технологични фирми, и много доброто средно заплащане в сектора. Бе потвърден и ангажимента на Община Русе да подпомага сектора като особено важен за икономиката. 

Самият доклад, представен от Хернан Уинклер, се фокусира на данни върху България и Румъния, като близки по развитие в областта държави. Въпреки че интернет е широко използван и в двете държави, неговото покритие все още изостава от средните нива за Европейския съюз. Що се отнася до самия Европейски съюз, изненадваща е била констатацията, че интернет търговията е на сравнително ниско ниво, като изостава сериозно от лидера в сектора Китай. 

В същото време докладът отбелязва, че правителствата все още се съпротивляват срещу навлизането на новите технологии, и промените в бизнес моделите. Направените констатации обаче са, че е много вероятно интернет технологиите да предизвикат икономическа революция, сравнима с ефекта от пресата на Гутенберг. 

Бяха представени и множество други статистики, които се следят от Световната банка, които показват изоставането на България и Румъния от тенденциите в използването на IT технологиите в сравнение с Европейския съюз. Въпреки това обаче и в двете държави има бурен растеж на технологиите, което има потенциал да ги доближи до средно европейските нива в следващите години. 

В края на срещата бе проведена и дискусия с гостите, които проявиха интерес към възможностите за електронна търговия, перспективите пред сектора, опасностите към вече съществуващите бизнеси и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама