Уплътняват с вестници прозорците на Българския Лувър

11:20, 14 мар 17 / Култура 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от прозорците в Националната галерия "Квадрат 500" се уплътняват с вестници. Това съобщи служебният министър на културата Рашко Младенов тпред бТВ.

Това показала внезапна проверка в галерията веднага след както се разбра, че десетки картини в сградата са пред унищожение заради неработеща климатична инсталация в някои от залите.

Рашко Младенов заяви, че според него проблемът с "Квадрат 500" бил преекспониран от медиите. Експерти го уверили, че картините няма да бъдат изцяло унищожени.

Министърът обаче е учуден от проблемите с климатиците, след като сградата е изцяло реновирана.

"Не мога да си обясня и защо картините не са били преместени в друга зала, а са оставени при тези пагубни температури", каза Младенов.

Служебният министър на културата съобщи, че още много други сгради се нуждаят от спешен ремонт и вниманирто не трябва да се насочва само на "Квадрат 500". Младенов даде пример с Музикалния театър, който се намира на 100 метра от Националната галерия, и който можел да се срути всеки момент. 

Другият пример е с Русенската опера, която преди 5 години била ремонтирана, а сега покривът й прокапал.

"Но отвън сградата е бонбонче", допълни Младенов. 

Министър Младенов уточни, че обявеният излишък от средства, който предшественикът му Вежди Рашидов оставил, ще да отиде за изплащане на миналогодишните дългове. "На кръгла нула сме, да не кажа и на малко минус", призна Младенов. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама