Осъдиха варненска група за кражби на луксозни коли

10:50, 14 мар 17 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четирима варненци, специализирани в кражбите на луксозни автомобили, бяха осъдени от Военния съд в Пловдив. Делото срещу тях се гледа по внесен от Военноокръжната прокуратура в Сливен обвинителен акт, тъй като в престъпната група има бивш военнослужещ.

Организаторът на групата Искрен Маринов бе осъден на 6 години и 8 месеца затвор при строг режим. Той се призна за виновен за кражбите на 19 луксозни коли на територията на областите Варна и Бургас. Съучастниците му получиха условни присъди – бившият военнослужещ старшина Цветелин Танчев и Борислав Вълчев в размер на 2 години и 10 месеца, а Ивайло Стоименов – на 3 години.

Делото протече по съкратената процедура, като и четиримата са признали изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Според експертизата щетите за собствениците на отнетите 19 коли възлизат на 302 084 лева.

Искрен Маринов ръководел и контролирал дейността на другите участници в групата, разпределял задълженията им и създавал организация всеки да осъществява определена дейност, в резултат на която четиримата получавали материални облаги и неправомерни доходи от продажбата на крадените автомобили и части от тях. Той лично осъществявал кражбите на автомобилите, както и връзка с ключари със съответните познания или търговци в тази област, за набавяне на технически средства – пластини с нарези за отключване на автомобилни патрони, декодери, интерфейси, скенери, чипове, заготовки, тирбушони и технически средства, служещи за нерегламентираното отваряне на колите. Намирал помещения за укриване на отнетите автомобили, като предоставял парични средства за заплащане на наема за тях.

Маринов контролирал изпълнението на дейностите по придвижването на колите и разкомплектоването им, като давал указания на другите участници кои да бъдат частично или изцяло разглобени, организирал дейността им, заплащал на всеки един от тях за дейността и труда, който са положили. Давал указания относно подправянето на идентификационните номера на отнетите автомобили, контролирал и събирал парите от продажбите.

Старшина I степен от запаса Цветелин Танчев имал задължението и отговорността по демонтирането на части и агрегати, за да бъдат подправени идентификационните номера на автомобилите с  цел тяхната продажба. Тази дейност осъществявал в гараж в местността Горна Трака край Варна. По указания на ръководителя на групата той плащал и наемите на помещенията, където се разкомплектовали колите.

Ивайло Стоименов създавал условия за укриването на отнетите от Маринов автомобили и по негови указания ги придвижвал до гараж, за да бъдат разкомплектовани или подправени идентификационните им номера. Той плащал и наемите на помещенията, където били складирани откраднатите коли и авточасти, транспортирал части от колите до склад в местността Свети Никола край Варна.

Борислав Вълчев предоставял собствения си автомобил за натоварване на демонтираните части от колите и ги премествал от един гараж в друг, където били складирани с цел последващата им продажба. Той придвижвал и откраднатите от Маринов коли до гараж в местността Голяма могила.

Групата бе задържана на 19 май миналата година при спецоперация на Регионалната служба „Военна полиция“ във Варна под ръководството и надзора на Военноокръжната прокуратура в Сливен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама