Камарата на лордовете одобри окончателно Брекзит

10:14, 14 мар 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вотът на лордовете означава, че Брекзит вече официално е преминал парламентарното гласуване и сега се нуждае само и единствено от съгласието на кралица Елизабет II, за да бъде превърнат в закон. Това ще се случи най-рано във вторник, предаде БГНЕС.

След това британският премиер Тереза Мей може да задейства процедура по Член 50 от Лисабонския договор по всяко време. Това ще даде начало на двугодишния период, в който Лондон ще преговаря за условията по напускането на общността. Вчера говорителят на Мей отхвърли спекулациите, че по-късно днес тя ще задейства процедурата. „Бяхме ясни, че премиерът ще задейства Член 50 в края на март“, каза той.

Преди да бъде гласуван окончателно законът долната камара на британския парламент отхвърли поправката за гаранции за гражданите от ЕС в законопроекта. Тя задължаваше правителството да гарантира правата на живеещите във Великобритания 3 млн. граждани на ЕС. Против поправката, внесена от горната камара, се обявиха 335 депутати, а 287 я подкрепиха.

По-рано правителството на Мей заяви, че иска да въведе гаранции за правата на европейците във Великобритания, но не може да го направи преди европейските лидери да предложат сходни права за британските граждани в ЕС.

Гласуването на закона в Камарата на лордовете беше предшествано от изказването на шотландския първи министър Никола Стърджън, която заяви, че следващата седмица нейното правителство ще подаде молба до британските власти с искане да разрешат провеждането на нов референдум за независимост на региона. По думите й вотът трябва да се състои между 2018 г. и 2019 г.

Предишното допитване за независимостта на региона се проведе през септември 2014 г. Тогава 55% от избирателите предпочетоха оставането в състава на Обединеното кралство. Според Стърджън и нейните привърженици обаче гласуването за излизане на Великобритания от ЕС е променило настроенията в Шотландия, където 62% от хората поискаха да останат в съюза.

Въпреки желанието на Шотландия обаче от Европейската комисия заявиха, че тя ще трябва отново да кандидатства за членство и няма да наследи британското членство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама