Млад художник представя във Варна дипломния си проект

09:40, 14 мар 17 / Култура 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Необичайна изложба открива днес във Варна младият художник Мартиан Табаков. „Идеални перспективи“ е умалена версия на дипломния му проект със същото название и ще бъде показана в галерията A&G Art Meeting само няколко месеца след блестящата защита на магистратурата му в Националната художествена академия. Тогава ученикът на скулптора проф. Емил Попов представи изложба в двора на бившите Царски конюшни в София, където неговите скулптури и рисувани композиции внушително се вписаха във външното пространство сред снега и полуразрушените сгради.

В горската „стая без стени“ на Мартиан Табаков има изрисувани дървени плоскости във формат А5, подобни на книги, които се отварят, или малки иконостаси с вратичка и образ в тях. От едната страна са образите на хора в гората, от другата страна - самата гора на черен фон. Идеята за тези пана идва преди време на един пленер, когато авторът намира две изоставени черни дъски и много иска да създаде рисунки, които да стоят самостоятелно в пространството, да бъдат триизмерни.

Вторият елемент от експозицията са акварелите, върху които главните типажи в проекта - хората и дърветата, са изобразени поотделно.

Специален акцент в общата композиция е една от оригиналните скулптури в проекта, тя е в по-голям размер и е изработена в смесена техника: дърво, сътворено от клони, зебло, гипс и желязо, изрисувано отгоре. Според своя създател това е „едно много агресивно дърво, което трябва да си извоюва пространство само”.

Мартиан Табаков завършва скулптура в Националната художествена академия през 2017 г. в класа на проф. Емил Попов. В момента е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства “Свети Лука” в София. Освен със скулптура и изобразително изкуство, се занимава и с музика.

Изложбата се открива в 18 ч. днес и ще остане в галерията до края на март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама