Македония осъди провокативните заплахи от Албания

07:52, 14 мар 17 / Свят 25 190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В специална декларация МВнР в Скопие призовава официалните власти в съседство да се въздържат от изяви подбуждащи напрежение, които не са в духа на европейските ценности, предаде БГНЕС.

"Много по-коректно ще бъде тази енергия да се използва за конструктивни предложения и инициативи, които ще подобрят сътрудничеството и доверието между двете държави и ще доведат до подобряване на стандарта на гражданите", се казва още в декларация на македонското МвнР.

БГНЕС припомня, че албанският депутат от ПДИУ Месила Дода, която е част от управляващата коалиция в Тирана начело с премиера Еди Рама призова "за бързо обединение на всички албански партии. Те трябва да помогнат на Илирида /Република Македония, бел.ред./ да проведе референдум за обявяване на независимост".

Според нея "Илирида е стара албанска област, която днес някои наричат Македония, други БЮРМ, но ние отново ще кажем - Това е Илирида. Обръщам се към Вас, от тази страна на границата, но много скоро ще говоря и от другата страна на границата. Няма да може Иванов, Груевски или някой друг антиалбанец да си играе с живота на местните албанци и да я превръщат в европейска Палестина", каза тя и подчерта: Ако Заев /лидерът на СДСМ в Македония, бел.ред./ се оттегли и президентът, който подписа края на държавата си не подаде оставка, тогава много бързо всички албански политически сили трябва да се обединят и да помогнат Илирида да проведе референдум и да обяви независимост. Тази държава, която няма никакво значение и не може да намери причина за съществуването си не зачита и злоупотребява с правата на албанците от Скопие, Тетово, Гостивар, Струга и Охрид, каза още депутатката.

Месила Дода обвини македонският президент Георге Иванов, че е "заплашвал албанците с армията на тази фантомна държава". Този човек обаче не знае, че в тази армия има повече албански синове от албански майки, които не обръщат пушки срещу своя брат албанец. Албанците от УЧК от Шара /Албанска паравоенна формация в Шар Планина, бел.ред./ вече се изясниха, че ще защитават Илирида на всяка цена. Ние днес от тук много ясно казваме: Не сте сами! Албания е с Вас! Няма съмнение, че родината ще ви подкрепи...Заедно може да успеем! Заедно може да защитим Илирида. Тя е албанска. Заедно сме една нация. Имаме единна позиция и една родина от Превез до Моле е Куче! Албания на четирите вилаета. Албания на 8-те милиона албанци", каза още Дода

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама