Организират беседа, посветена на книгата на Александър Шмеман „Великият пост“ в Русе

07:01, 14 мар 17 / Култура 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Беседа, посветена на книгата на Александър Шмеман „Великият пост“ ще има днес в Русе. Модератори са отец Стефан Стефанов и отец Георги Георгиев от Русенска епархия. Събитието е в РБ „Любен Каравелов“ от 18.00 ч. и се провежда по проект „Един другиму и на Христа целия си живот да отдадем“, финансиран от фондация „Комунитас“.

Книгата на презвитер Александър Шмеман е важно въведение в православното учение и практиката на поста. Богословски размисъл за духовните измерения на поста и значението на аскетичния подвиг за вътрешната промяна на личността в Църквата, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Протопрезвитер Александър Шмеман е православен църковен деятел, богослов, проповедник. Роден е в Ревел (Талин), Естония, през 1921 г. Средното си образование получава в Париж. През 1945 г. завършва парижкия Богословски институт и остава да преподава в катедрата по църковна история. 

През 1946 г. приема свещенството, а през 1951 г. се преселва в Ню Йорк заедно със съпругата си и трите си деца, приемайки поканата на Православната семинария „Св. Владимир”. През 1959 г. защитава в Париж докторска дисертация по литургически богословие. От 1962 г. заема поста декан на Православната семинария в Ню Йорк. Почетен доктор на много университети, неуморим проповедник. Умира на 13 декември 1983 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама