Доналд Тръмп е разрешил на ЦРУ да използва дронове срещу терористи

04:52, 14 мар 17 / Свят 25 184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп е упълномощил ЦРУ да употребява дронове за ликвидацията на терористи, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на представители на правителството, предава БГНЕС.

Както отбелязва и изданието, подобна политика е в силен разрез с администрацията на бившия държавен глава Барак Обама, която целеше всячески да ограничи паравоенната роля на разузнавателната агенция.

До момента ЦРУ имаше правото да използва безпилотни самолети и други инструменти за извличане на сведения само за установяване на местоположението на терористите, а ударите по целите се извършваха от военните. Сега ЦРУ има възможността да провежда операции за директното унищожаване на бунтовницитете. Вестникът обръща внимание на факта, че ЦРУ не следва да докладва за броя на бунтовници за разлика от Пентагона, който е длъжен да дава отчет за всички въздушните удари и резултатите от тях.

Агенцията дори вече е използвала веднъж новите си правомощия в края на февруари при ликвидирането на един от лидерите на терористичната групировка "Ал Кайда" в Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама