Австрия също няма да позволи кампания за турския референдум на нейна територия

04:24, 14 мар 17 / Свят 25 193 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрия обяви, че няма намерение да позволи на турски министри да провеждат на нейна територия пропагандни кампания за измененията в турската конституция, предаде БГНЕС.

"Ще се опитаме да ги забраним от съображения за сигурност", заяви в понеделник австрийският канцлер Кристиан Керн пред най-голямата австрийска медия ORF.

Припомня, че това няма да e за първи път. Събитието бе отменено от местните власти заради „риск от обществени безредици“, след като се оказа, че представеното като "презентация на книга" събиране с участието на бившия министър на енергетиката Танер Йълдъз ще бъде всъщност политически митинг с 400 члена на турската диаспора в страната.

В момента високопоставени турски политици обикалят Европа с надеждата да съберат достатъчно гласове в подкрепа на дългоочакваният референдум за изменения в конституцията. Промените в нея предвиждат преминаването към президентска форма на управление. Вотът е от съществено значение за управляващата ПСР, чиито съосновател е Ердоган, тъй като по този начин той ще увеличи значително правомощията си.

Според някои оценки в Австрия има повече от 350 хил. турци,от които около 120 хил. имат право на глас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама