Марк Рюте определи изборите в Холандия като четвъртфинал срещу популизма

01:09, 14 мар 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Телевизионният дебат между премиера на Холандия Марк Рюте и неговия съперник популиста Герт Вилдерс протече като остър сблъсък между двамата по въпроси, свързани с бъдещето на страната, предаде БГНЕС.

Дуелът се изостри още повече във връзка с дипломатическата криза с Анкара. Турските министри не получиха достъп до турските избиратели, живеещи в Холандия, за да присъстват на митинг в подкрепа на Ердоган, преди референдума в Турция. Междувременно освен словесните сблъсъци между холандски и турски ръководители, Турция отказа да приеме холандския посланик в Анкара.

„Искам Холандия да бъде първата страна, която да сложи край на лошия популизъм“, каза Марк Рюте, коментирайки Брекзит и президентските избори в САЩ. Дебатът трябва да насочи 60-те процента избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват на изборите. Изборите в Холандия се смятат за барометър за надигането на крайната десница в Европа.

„Може да се каже, че тези избори са четвъртфиналите, които трябва да попречат на лошия популизъм да спечели“, каза Рюте на пресконференция. „Полуфиналите са във Франция през април и май, а финалът е в Германия през септември“. „Аз не играя на четвъртфинали“, отговори от своя страна Герт Вилдерс. „Аз играя финал, финал срещу лъжците, срещу законодателите“. Крайнодесният политик обещава, ако стане премиер да затвори границите за мюсюлманските имигранти, да забрани продажбата на корана и да затвори джамиите. В Холандия около 5% от населението са мюсюлмани. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама