УМБАЛ - Русе лекува по 30 000 пациенти годишно

15:04, 08 мар 17 25 424 Шрифт:
Автор:

През отделенията на УМБАЛ-Русе за лечение преминават около 30 000 пациенти годишно, като този показател се запазва без относителна промяна през годините.

Това личи от справка за финансовата и медико-диагностичната си работа, която разпространиха днес от Университетската многопрофилна болница за активно лечение в града за периода 2014 – 2016 година.

Само през Спешното отделение, което е единствено в региона, за миналата година са преминали над 26 000 пациенти. Близо половината от тях са посетили терапевтичния кабинет.

Болничният леталитет в последните 3 години се движи между 2,22% и 2,28%, което е много под средно допустимото за страната, отчетоха още от УМБАЛ-Русе и уточниха, че този показател отразява броят на хората, починали в болницата.

От Университетската болница определят като стабилно финансовото си състояние и добавят, че дори има добра тенденция на намаляване на задълженията към края на всяка година.

Това е в резултат основно на погасени дългове към доставчици. През 2014 г. задълженията на УМБАЛ-Русе към различни доставчици са възлизали на 2 540 000 лева. Пред 2015 г. те намаляват с близо 13% - 2 210 000 лева. През 2016 г. са намалени с 11,45% и са 1 950 000 лева.

Значително е и намаляването на просрочените задължения към доставчици. Към края на 2016 г. те са намалели с над 50% в сравнение с предходната година. В момента просрочените задължения на болницата са в размер на 255 000 лева, като тази сума би могла да бъде издължена, ако на УМБАЛ-Русе е била заплатена заработената през миналата година надлимитна дейност от Здравната каса, отчитат от лечебното заведение.

В периода от 2014-та до февруари 2017 г. в структура „Родилно“ на АГ-комплекса в УМБАЛ-Русе са родени 590 недоносени бебета, като най-малкото новородено е с критично тегло от 700 грама. Всички те са били отглеждани и долекувани в отделение „Неонатология“.

„Това е изключително важно за нас, тъй като грижите, които се полагат за недоносените деца, отразяват професионализма на работещите в отделението и са ярък показател, че младите родители се доверяват на УМБАЛ за здравето и живота на децата си. Тук се приемат за отглеждане родени бебета преди 26-та гестационна седмица или с критично ниско тегло от три области на страната – Русе, Разград и Силистра. Здраво родените и доносени бебета са 1557“, коментират още от Университетската болница.

В периода 2015-2017 година в УМБАЛ-Русе е доставена по европейски проекти, дарения и със средства на болницата, сериозна апаратура, като скенер; ангиограф; бронхоскоп; ехографи в Образна диагностика и Родилно отделение. Мамограф е доставен в Медицинския център. Ядрено-магнитен резонанс, четири кувьоза, три респиратора, ретинална камера, седем неонатални монитора и термолегло са получили в Неонатологията Ендоскопска апаратура, центрофуга и апарат за изследване на ХИВ, сифилис и други за Клинична лаборатория. Има допълнение към ехографската система с ендокавиторен трансдюсер с биопсичен водач в Урология. Мобилна система за функционална диагностика в урогинекологията, урологията и други области. ЕКГ-Холтерова система в Инвазивна кардиология, преносим комбиниран апарата за електротерапия, апарат за електро и магнитна терапия в Рехабилитация, ЕКГ- апарат в Хемодиализа, специализиран инструментариум в „Неврохирургия“.

От УМБАЛ-Русе обръщат внимание на ангиографския апарат, който е високотехнологичен, комбиниран, произведен през 2015 г., осигурен с пълен набор за извършване на инвазивна диагностика в областта на кардиологията, неврологията, неврохирургията и съдовата хирургия. Чрез него може да се осъществява интервенционално лечение на коронарни съдове, периферни съдове на крайници и мозъчни съдове чрез 3D-реконструкция. Със същите апарати са оборудвани Александровска болница в София и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново по европейски проект на Министерството на здравеопазването.

Благодарение на сключения договор с НЗОК пациентите от областите Русе, Разград, Търговище и Силистра ще могат да получат съвременно лечение с високоспециализирана техника и квалифицирани специалисти в УМБАЛ-Русе без да заплащат нито консумативи, нито лекарски труд, отчитат още оттам.

В тази връзка от Университетската болница припомнят, че тя е единственото лечебно заведение в областта, което разполага с отделения и специалисти по всички специалности, които могат да използват в лечението на пациентите си ангиорафския апарат – Кардиология с инвазивна кардиология, обща и съдова неврология, съдова хирургия. Всички с трето, най-високо ниво на компетентност. Неврохирурзи с второ ниво на компетентност. Освен това в УМБАЛ-Русе има Интензивно терапевтично отделение, в което пациентите задължително пролежават след интервенционално лечение на коронарните съдове. Това дава възможност да бъде обхваната цялата съдова патология и да се осигури на пациентите комплексен диагностичен и лечебен процес.

„Всички тези данни са доказателство, че ръководството на УМБАЛ-Русе прави всичко необходимо, за да създаде добри условия за работа на медицинския персонал и да стабилизира финансовото състояние на дружеството“, категорични са още от лечебното заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама