Варненската полиция отчете най-ниска престъпност за последните 17 години

14:59, 08 мар 17 25 198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2016 година в териториалните подразделения на областната дирекция на МВР във Варна 7007 криминални престъпления, или с 232 по-малко от предходната година. Това сочи отчетът на дирекцията, според който нивото на престъпността е най-ниско за последните 17 години.

На обществени места са регистрирани 4373 престъпления, като най-голям е делът им в централната част на Варна – 1497 престъпления, т.е. 34% от общия им брой. Проблем остава ефестивното противодействие на престъпността в малките населени места и отдалечените от областния център райони – тенденция, която е характерна за цялата страна. Ръст в извършените престъпления през миналата година се отчита в общините Девня – 3,5%, Провадия – 4%, и на територията, обслужвана от Четвърто РУ на полицията във Варна – 8%.

Най-малко за последните 17 години в областта са и регистрираните през 2016 г. 131 грабежа, 3597 кражби на имущество и 263 посегателства над автомобили. При грабежите снижението е 37%, а в централния район на Варна, обслужван от Първо РУ, то достига 60% в сравнение с 2015 г.

Общо за територията на Варненска област се отчита намаление на домовите кражби с близо 10%. С 25% обаче са увеличени кражбите на вещи и части от автомобили. Регистрираните посегателства са 565. Най-уязвимите места за извършване на тези престъпления са междублоковите пространства и неохраняемите места за паркиране.

За 2016 г. общата разкриваемост на криминалните престъпления е 38,6%. В края на 2015 г. тя е била 34,2%. Подобрението на резултатите в края на отчетния период е с над 4 пункта. Постигнатият показател е най-добрият за последните 6 години. През 2016 г. са разкрити и 820 криминални престъпления, извършени в минали години.

По отношение на противодействието на наркоразпространението се запазва тенденцията от предходни години. Канабисът остава най-разпространеният наркотик. През миналата година за притежание и разпространение на дрога са образувани 367 досъдебни производства и 104 бързи производства. Спрямо 2015 г. досъдебните производства са с 31 повече, а бързите - с 63 повече.

През миналата година на територията на областта са разкрити и документирани 300 престъпления в сферата на икономиката, сред които най-голям дял заемат документните престъпления – 71. Установените щети са в размер над 29 млн. лева, а обезпечените щети надхвърлят 11 млн. лева.

През 2016 г. са иззети 40 399 кутии цигари без акцизен бандерол и 877 кг нарязан тютюн на обща стойност около 450 000 лв. Образувани са 41 досъдебни производства срещу установени извършители.

При съвместната работа с НАП през юли и август на територията на областта са проверени 2420 обекта, като са констатирани 641 нарушения. При проверки в търговски обекти са иззети стоки на обща стойност около 2,5 млн. лв., за които не са представени разрешителни от страна на притежателите на търговските марки. Образувани са 37 досъдебни производства. Оказани са 6 съдействия на служители от Патентното ведомство, като са съставени 12 акта за установяване на административни нарушения.

„Областната дирекция на МВР – Варна, работи все по-добре на фона на динамичната среда и цялостната обстановка в страната”, коментира заместник-директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров по време на анализа на дейността на структурата за 2016 г. Шефът на областната дирекция Даниел Пашов очерта основните приоритети за тази година - активно противодействие на конвенционалната и уличната престъпност, усилена охранителна и превантивна дейност, които да дадат повече спокойствие на обществото.

На анализа присъстваха областният управител на Варна Тодор Йотов, представители на местната власт, съда и прокуратурата. Те подчертаха доброто взаимодействие с областната дирекция, значимостта му за постигането на добрите резултати и общите цели – повече сигурност и контрол над престъпността.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама