Започва вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост

08:46, 08 мар 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вторият етап от ремонта на Аспаруховия мост ще започне на 15 март. Това съобщи общинският съветник Милена Георгиева след среща с изпълнителния директор на Областното пътно управление във Варна инж. Румен Илиев.

За ремонта са осигурени над 3,57 млн. лв., от които 1,3 млн. са остатък от предходния етап, а останалите са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремонтът ще продължи до 1 юни.

Георгиева е получила уверения, че този път няма да бъде затворен целият участък (мостове ІІ, ІV и VІ), както при първия етап. Инж. Илиев е съобщил и че се търси финансиране за рехабилитация на отсечката от кв. „Аспарухово“ до селищното образувание Боровец и местността Крушките, която е в лошо състояние.

Първият етап от ремонта на Аспаруховия мост бе извършен през пролетта на 2016 г. Той продължи два месеца и създаде много затруднения на пътуващите от и за южните квартали на Варна. Тогава държавата отпусна 5 млн. лв., а от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ дойдоха още 2 млн. лв.

Аспаруховият мост не е ремонтиран основно от построяването си преди 40 години. Това налага освен преасфалтиране да се подменят фуги, лагери и хидроизолация. Първите два етапа обхващат само подстъпите на съоръжението, а за ремонта на основната му част ще са нужни поне още 25 млн. лв. по предварителни изчисления. Тъй като мостът няма алтернатива, не е възможно пълното му затваряне, дори и да се осигурят наведнъж всички необходими средства. Затова ремонтите се извършват поетапно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама