Аерогарата на Рио с женско име за Осми март

01:12, 08 мар 17 / Свят 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международното летище на бразилския град Рио де Жанейро ще смени символично името си в сряда по случай международния ден на жената в чест на активистка в борбата срещу домашното насилие, предаде БГНЕС.

В продължение на 10 дни до 18 март името на Антонио Карлуш Жобим, икона на музикалния стил боса нова, ще отстъпи на Мария да Пенха, съобщи във вторник говорителката на аерогарата Бианка Ферера.

Друга инициатива от сряда: два полета на местната авиокомпания GOL ще летят с изцяло женски екипаж, добави говорителката.

Мария да Пенха Мая Фернандеш е символ в Бразилия. Фармацевтката оцелява след два опита за убийство, извършени от мъжа ѝ. Тя избягва смъртта след прострелване и токов удар.

След като губи двигателните и сензорни функции на крайниците си, тя успява да се пребори за осъдителна присъда срещу съпруга си и дори дава името си на закон, който предвижда през 2006 г. по-строги наказания срещу извършители на домашно насилие.

"Искаме да популяризираме тази кауза и да провокираме дебат по теми като правата на жените, като се възползваме от големия ежедневен трафик на пътници през нашите терминали", се казва в изявление на летището.

Бразилия е една от страните в света, засегнати най-силно от насилие срещу жените.

Според „Атласа на насилието”, проучване, публикувано миналата година от Института по приложни икономически изследвания (IPEA), 4757 жени са били убити през 2014 г., с 11,6% повече, отколкото преди десет години.

Полицията в Рио посочи миналата седмица, че жертва на агресия по време на карнавала е ставала по една жена на всеки четири минути. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама