Русенският музей показва колекция мартеници с 50-годишна история

15:06, 28 фев 17 25 483 Шрифт:
Автор:

В Историческия музей днес беше открита обновената витрина с мартеници, дарени от Марианка де Монтис – българка, живееща във Франция. Информация за дарението съобщават от културната институция. 

Сбирките от предмети документират различни времеви отрязъци, събития, обществени нагласи и фази на развитие. Ангажимент на специалистите е да разчетат, покажат и обосноват характерните особености на различните периоди от съществуването на предметите в една колекция, да проследят модата и предпочитанията за съответното време, коментираха етнографите от Регионален исторически музей – Русе Десислава Тихолова и Искра Тодорова. Те припомниха, че мартениците от Марианка де Монтис също са взети като колекция, която русенският музей поддържа вече 10 години. 

Марианка де Монтис е родена през 1932 г. в София. От 1958 г. живее и работи във Франция. Член е на френското дружество на преводачите, а след пенсиониране е предложена за кавалер на ордена за земеделски заслуги на Република Франция. Колекцията на г-жа де Монтис наброява повече от 300 мартеници, събирани в продължение на 50 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама