Създават Национален център за обучение и квалификация в системата на Спешната помощ

12:53, 28 фев 17 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев подписаха договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“.

Министерството на здравеопазването е конкретен бенефициент по проекта, който се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, предаде репортер на БГНЕС.

„Проектът е на стойност 7 милиона лева и е с продължителност на изпълнение 34 месеца. Основната цел е да подобри качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в подобряването на знанията и уменията на персонала в системата на Спешната помощ. С изпълнението на проекта ще започне да функционира Национален център за обучение и квалификация в системата на Спешната помощ“, заяви социалният министър Гълъб Донев.

От своя страна министърът на здравеопазването д-р Семерджиев благодари на МТСП, че е намерило сила да раздвижи този проект, по който е имало известно изоставане. „Намерихме сили и административен капацитет да се справим с тази задача в рамките на месец, след като поехме задълженията си в служебния кабинет“, каза той. 

“Този проект ще повиши и квалификацията, и организационния потенциал на Спешната медицинска помощ. Проект е само първият. Следва друг, който е по ОП „Региони в растеж“. Той третира Спешната помощ като обект на инвестиционни разходи. Неговата цел е върху системата за Спешна помощ да се приложат други мерки, свързани с обзавеждане и оборудване с медицинска техника, за да може тази система да действа по нов начин в съответствие с европейските стандарти“, заяви д-р Семерджиев.

Според него единственото, което остава да бъде направено е да се създаде малко по-динамична среда за обучението на парамедици. „С това кадровият потенциал на Спешната помощ ще бъде завършен и всички екипи ще бъдат попълнени“, добави д-р Семерджиев.

Точният брой на специалистите, които ще бъдат обучени е 6892 души. В тях се включват всички, които работят в системата на Спешна помощ – лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори и парамедици. С изчерпването на проекта за създаване на Национален център той няма да спре да работи, а ще продължи своята дейност, финансиран от собствени средства.

По този проект ще бъдат разработени методики за оценка на квалификацията в Спешната помощ. „За нас е важно периодично да си сверяваме, доколко квалификацията на работещите, отговаря на изискванията и стандартите“, обясни здравният министър.

Предмет на проекта е създаването на учебни програми. Част от него е да се изследва квалификацията и след това да се създадат съответните програми, които са специфично насочени към професионалните ангажименти на хората, работещи в Спешната помощ. В същото време центърът не отменя дейността на медицинските университети, които се занимават със специализирано обучение на кадри.

Веднъж постъпили в системата за Спешна помощ специалистите периодично ще преминават през оценка и съответно ще бъдат включвани в процедура за повишаване на квалификацията според тази оценка, каза още д-р Семерджиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама