Увеличават броя на “защитените” специалности в университетите

07:23, 28 фев 17 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерство на образованието и науката предлага да се увеличи броя на “защитените” специалности в университетите. Това става ясно от публикувано за обществено обсъждане постановление на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Преди една година правителството определи 12 специалности като “защитени” - арабистика, арменистика и кавказология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка филология, португалска филология, румънска филология, унгарска филология, японистика и хебраистика, по късно бе приет и Списък на приоритетните професионални направления, които са в областта на педагогиката, транспорта, корабоплаването и авиацията, проучването, добив и обработка на полезни изкопаеми, хранителните технологии, животновъдството, теорията на изкуствата.

На съвременния етап е налице ограничен интерес от страна на кандидат-студентите по отношение на професионални направления на област на висше образование - “Хуманитарни науки”. От друга страна, професионалните направления в областта: “Филология”, “История и археология”, “Философия” и “Религия и теология” са от изключителна значимост за икономическия и социален живот в страната, тъй като в тях се подготвят голяма част от бъдещите учители, на които се крепи хуманитарното образование в България.

Професионалните направления в област на “Хуманитарни науки” са важни и в стратегически план – на тях ще се разчита и в бъдеще да развиват духовната култура и знание, пише в мотивите към постановлението.

Негативните тенденции, свързани с противоречието между ограничения интерес от страна на кандидат-студентите по отношение на професионални направления на област на висше образование “Хуманитарни науки” - от една страна, и значимостта на професионалните направления в тази област на висше образование - от друга, възпрепятстват осигуряването на баланс на всички професионални направления, включително хуманитарните.

В основата на мотивацията за приемане на Постановлението е стремежът на държавата да осъществява реформа в приема и финансирането на висшите училища и да защити определени професии, интересът на потребителите към които е ограничен, но са важни за икономическия и социалния живот на страната. Предлага се механизъм, чрез който обучението в професионални направления “Филология”, “История и археология”, “Философия” и “Религия и теология” да се стимулира по същия начин, както при професионалните направления, за които е налице повишена необходимост от специалисти, в т.ч. и педагогически кадри.

В тази връзка МОН предлагат промяна в начина на определяне на максимално определения брой студенти въз основа на реализирания прием, субсидиран от държавата, както и за въвеждане на разпоредба, в която се регламентира, че когато броят на приетите за

обучение студенти и докторанти по дадено професионално направление от областта “Хуманитарни науки” е под 15, максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти се определя за равен на 15 в рамките на свободния капацитет на съответното професионално направление.

Постановлението ще има позитивен ефект върху микро-, малките и средните предприятия, тъй като се създават благоприятни условия в специалностите от област на висше образование “Хуманитарни науки” да се подготвят високообразовани, проактивни и мотивирани специалисти, от които бизнесът има необходимост, смятат още от МОН. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама