Младежи обзаведоха център за Бобат терапия

06:30, 28 фев 17 25 852 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Варненската младежка организация „Делфините“ се пребори да реализира събраните по време на благотворителната коледна кампания от 2015 г. средства в помощ на децата с неврологични увреждания. Тогава „Делфините“ заедно с доброволци на фондация „Деца на Балканите“ в продължение на два месеца изработваха ръчно хиляди картички с идеята за създаване на Център за Бобат и физиотерапия.

Системата Бобат (по фамилията на създателите си Берта и Карел Бобат) се прилага в неврорехабилитацията, най-често при спина бифида, хидроцефалия, церебрална парализа, подходяща е и за хора, преживели инсулт. Идеята на младежите бе центърът да заработи във варненската болница „Света Марина“. Оказало се обаче, че макар и университетска, тази лечебница не може да оползотвори дарението поради липса на квалифицирани специалисти.

Тогава младежите потърсили друг начин да помогнат на децата с увреждания от Североизточна България да се възползват от клиничната пътека за физиотерапия, която се финансира от Здравната каса. „Не можехме да допуснем, че събраните с толкова труд средства няма да бъдат усвоени по предназначение“, споделя Диана Добрева, вицепрезидент на „Делфините“ по време на кампанията.

Утре Центърът за Бобат и физиотерапия ще бъде открит в Специализираната болница за рехабилитация „Термал“ в Златни пясъци. Специално изработените за специфичните занимания уреди са поръчани и доставени от Полша и Турция, а специалистите в СБР "Термал", които ще работят с децата, са обучени да прилагат метода Бобат от Меглена Тодорова. Така, след година и половина борба да се реализира добра идея, за която има и осигурено финансиране, обещанието на младежите пред всички варненци, закупили ръчно изработена коледна картичка, ще бъде изпълнено.

Още по-голям е успехът на последната коледна кампания на „Делфините“. В края на 2016 г. само за около седмица те събраха рекордните над 28 хиляди лева. С тях са поръчани жизненоважни уреди за бебета и деца със специални потребности в Дома за медико-социални грижи във варненския квартал „Виница“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама