Трима кандидати за депутати се отказаха от борбата в Стара Загора

20:21, 24 фев 17 / Политика 25 611 Шрифт:
Автор:

Трима кандидати за депутати в 44-то Народно събрание се отказаха от участие в изборите. Това сочат решенията на Районната избирателна комисия (РИК).

С решение на РИК Стара Загора днес е заличена е регистрацията на кандидата за народен представител от ПП „ГЕРБ“ Спас Запрянов Пеев.

Тъй като заявлението за отказ на кандидата е направено след срока по Изибрателния кодекс и съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК),  когато кандидат в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже след 23.02.2017 г., листата не се преподрежда, а мястото на отказалия се кандидат остава незаето. В този случай при изписване на имената и номерата в кандидатските листи върху информационното табло пред изборното помещение и в кабината за гласуване срещу номера и на мястото на името на отказалия се кандидат се вписва „заличен“. Спас Пеев заемаше единадесето място в листата, което съвпада с номера на бюлетината за участие в изборите на ГЕРБ.

„През последните години на избори станахме свидетели на факта, че народни представители биват избирани благодарение на съвпадение на номера за преференция и номера на бюлетината. Аз не искам да бъда избран по този начин и по случайност, и считам това за недостатък на изборната ни система. За мен депутатското място не е самоцел. Като млад човек винаги съм считал, че не трябва да превръщаме изборите в борба за постове и власт. 
Убеден съм, че ПП ГЕРБ ще спечели предстоящите избори. Ще работя с открито сърце. Желая успех на всички!”, обяснява във Фейсбук Пеев.

От кандидатурата си за народен представител се е отказала и Мария Маринова Стирянова от  „Движение  ДА България“.

И при нея заявлението е подадено след 23 февруари. Третото място в листата остава празно.

Третият отказал се кандидат е  Илка Иванова Петкова от коалиция „БСП за България”. Заявлението за отказ на кандидата е направено в срока. Според  решение на ЦИК, когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, РИК уведомява незабавно предложилата го партия или коалиция и заличава регистрацията му. Партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 23.02.2017 г. (30 дни преди изборния ден). Илка Петкова бе на 22-ро място в листата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама