Най-добрият ни височинен скачач тренира в "Камчия"

18:49, 24 фев 17 / Спорт 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тодор Спасов - най-добрият български височинен скачач, се подготвя в Спортен комплекс "Камчия" за участие в Световната купа по височинни скокове на FINA (Международната федерация по плувни спортове), която ще се проведе през април тази година. След това той ще вземе участие и в Световното първенство в Будапеща.

 "Олимпийският басейн в "Камчия" е единственото съоръжение в България, в което на закрито има 10-метрова кула за скокове във вода. Комплексът предлага всички условия спортистите да се почувстват добре поканени и добре приети", коментира Спасов, който само преди месец се завърна от подготовка в Австралия.

Тодор Спасов е познат по цял свят със скоковете си от 30-метрови скали, мостове, кули и дори от хеликоптер. 39-годишният софиянец се занимава със скокове във вода от 8-годишен. Той е многократен републикански шампион в класическите скокове, преди да ги замени с клифдайвинг.

Майсторът на андреналиновите полети от скали е единственият българин, допуснат до участие в световните серии на "Red Bull Cliff Diving" за скокове от високо. В етапа в Мостар бе поканен с уайлд кард. Той е и първият българин, участвал в историческото дебютно издание на Световна купа по височинни скокове на Международната федерация по плувни спортове в руския град Казан.

Басейнът в спортния комплекс на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" е построен по олимпийски стандарти с инвестиция на парвителството на Москва. Той е с дълбочина от 2,45 до 5,15 м и с 8 плувни коридора. Оборудван е за плуване, водна топка, скокове във вода и синхронно плуване. 

Кулата за скокове, на която тренира Спасов, е с платформи на един, три, пет, седем и половина и 10 м. Най-добрият български скачач използва и системата за механично раздвижване на водата. За начинаещите в този екстремен спорт има устройство за безопасност в басейна, което създава въздушна възглавница за омекотяване на удара при скок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама