Над 100 деца изработиха кукерски маски в Бургас

16:15, 24 фев 17 / Култура 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За трета поредна година Центърът за подкрепа на личностното развитие, Община Бургас и Регионална библиотека "П. К. Яворов" организират конкурс за "Кукерска маска". Той е свързан с празнуването на Кукеровден - един древен и интересен обичай в българския фолклор.

Идеята на организаторите на конкурса е да предоставят възможност на децата да претворят своето виждане за кукерска маска, като пресъздадат задължителните фолклорни елементи на празника.

Участниците в състезанието направиха уникални и впечатляващи маски, които са експонирани в зала "Георги Баев" на Морското казино до 27-ми февруари 2017 година.

В изработването на експонатите се включиха над 100 участници от 33 детски градини, 15 училища и школи по изобразително изкуство и приложни дейности към Младежкия културен център, читалища и училища. Маските са 69.

За първи път в конкурса участват ученици и от региона - от  ОУ "Хр. Ботев" в село Ново Паничарево, община Приморско, и ученици от Българското училище за роден език в унгарската столица Будапеща. Идеята на организаторите е през следващата година да бъдат поканени за участие  млади творци от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама