Първи по рода си обществен форум, насочен към възрастните хора, стартира в Русе

14:40, 24 фев 17 25 539 Шрифт:
Автор:

Днес в Русенски университет „Ангел Кънчев” се откри първият по рода си обществен форум на тема „С грижа за възрастните хора за активно дълголетие“. Информацията съобщават съорганизаторите от Областна администрация - Русе. Партньорски организации са още Областният съвет на Български червен кръст и Областният консултативен съвет „Трета възраст“.

Сред официалните гости са доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”, Раиса Синелникова, консултант на Швейцарски червен кръст по проекта на НС на БЧК „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и защита на техните права“ и експерт социално направление в Международния център „Йоханес Рау“, Минск, Беларус, експерти от Областна администрация Русе, представители и членове на Областния съвет на БЧК, представители на Община Русе и други заинтересовани страни.

В своето приветствие, областният управител е изразил удовлетвореност от това, че е патрон на инициативата и благодари на инициаторите и доброволците, участвали в реализирането на тази смела идея, като е подчертал и безспорно голямото значение и актуалност на темата. „Днешният форум е доказателство за това, че възрастните хора не са пасивна част от обществото. Те имат своите желания, ценности, умения, опит и могат да бъдат полезни в много области от обществения живот. Нещо повече – те могат да са двигател там, където опитът има водещо значение“, е заявил още д-р Бурджиев. 

Началникът на отдел в Областна администрация Русе Пенка Попова е презентирала „Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе“ в частта относно грижата за хората от третата възраст.

Събитието продължава с разглеждането и представянето на теми, свързани с развитието на социалните услуги в област Русе, здравословният начин на живот на възрастните хора и други.

Под формата на фокус групи участниците ще обсъждат идеи и добри практики в три направления:  здравни грижи, социални дейности и социално включване, като форумът ще завърши с Обръщение на участниците с предложения за преодоляване на бедността, превенция на социалното изключване и оказване на съдействие за активно дълголетие на хората от третата възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама