Проф. Михаил Константинов: Може и да няма машинен вот 

14:01, 24 фев 17 / Политика 25 743 Шрифт:
Автор: Даниела Стефанова

Все още не е сигурно, че ще има машинен вот. Това ще зависи от решението на ЦИК от днес. Комисията може да реши, че процедурата за доставка на устройствата ще стартира, но може да каже и че има някакви проблеми да възложи и продължи процедурата.

Това коментира пред Topnovini.bg шефът на борда на фирма "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. Държавното дружество ще брои вота на предсрочните парламентарни избори на 26 март. 

Вчера в ЦИК постъпи единствената оферта за доставка на машини за гласуване, подадена от фирма "Лирекс". Обществената поръчка е за доставка на 12 500 устройства за машинно гласуване. Прогнозната стойност е над 12 млн. лв., а максималната допустима  - 15 млн. лева без ДДС.

Поръчката беше спешно обявена, след като Върховният административен съд постанови да се осигури техника за гласуване във всички избирателни секции, като отмени решението на ЦИК от 27 януари да се гласува машинно само в 500 секции. Делото беше образувано по жалба на бившите депутати от Реформаторския блок - Петър Славов, Мартин Димитров и Радан Кънев. 

Проф. Константинов заяви още, че за фирмата преброител не е притеснителен фактът, че може да има един доставчик на машини за гласуване.

"Информационно обслужване" не е свързана по никакъв начин с машинното гласуване. Ние обработваме протоколите на секционните избирателни комисии. В тях е обобщен вотът от машинното и не машинното гласуване. Как са получени тези множества от данни, нас не ни интересува". 

Константинов допълни, че "Лирекс" е участвала в експерименталното машинно гласуване през 2009 г., когато са били монтирани устройства за гласуване във Френската гимназия в София и няколкостотин български граждани са упражнили правото си на вот по този начин.  

"Трябва да подчертая, че тогава това беше експериментален пилотен проект. Резултатите се прегледаха, сравниха се и бяха взети за сведение", допълни математикът.

На въпрос има ли възможности за манипулации на данните в устройствата или чрез машинните разписки, пускани в отделни кутии, професорът заяви:

"Възможности за манипулации има, защото на този свят е възможно всичко, което не противоречи на законите на физиката. Ако всички хора, които участват в изборите - членове на комисии, хората, които отговарят за техническата поддръжка, независимите наблюдатели, представителите на партиите, журналисти и граждани, си гледат работата, манипулации няма да има". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама