15 работници се натровиха от пилешко

12:15, 24 фев 17 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

15 работници от село Величково, които получиха хранително отравяне след консумация на пилeшко месо, са настанени в Инфекциозна клиника на Многопрофилна болница за активно лечение - Пазарджик. Състоянието им е значително по-добро, увери д-р Васил Вълчев, директор на МБАЛ-Пазарджик, цитиран от Радио Пловдив. 20 работници от месопреработвателно предприятие в село Величково са консумирали пилешко бутче с картофи, като ястието е донесено от пловдивска кетърингова фирма. Пет от тях са пуснати за домашно лечение, тъй като състоянието им е добро. Взети са проби от храната, които ще покажат причината за хранителното натравяне.

Не искам да правя предположения, но състоянието на пациентите прилича на стафилоково натравяне, коментира д-р Вълчев. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова заяви, че към момента се смята, че става въпрос за вероятен хранителен взрив, но микробиологичните анализи ще докажат тази хипотеза. Първите резултати се очакват утре. Много щателно проучихме анамнезата на приетите в болницата работници. Търсихме допълнителни неща, но обядът на работниците е бил само от пилешки бутчета с картофи, които са били в индивидуални опаковки с прибори за еднократна употреба, коментира още д-р Петрова.

Ако се окаже, че причинителят е стафилокок, това на практика означава, че трябва да се предприемат всички мерки във връзка с хигиенния режим на кетъринговата фирма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама