Млекомер и биооцет от годжи бери са в Топ 15 на новостите в Панаира

12:03, 24 фев 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Биологичен оцет от плодове на годжи бери и електронен млекомер са сред най-авангардните новости, представени на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“ в Международен панаир Пловдив. Общо 15 експоната бяха отличени от журито на Конкурса за иновации. В него се състезаваха 56 продукта и разработки на 36  фирми и научни институти. В раздел  “Машини и технологии за хранително-вкусовата промишленост“ призьор стана и система за пречистване и алкализиране  на вода от водопровода.

Най-много отличници има в категория „Научна дейност и разработки“ - четири експоната от изложбата „Агра 2017“. Един от тях е  технологията за биологично производство на малини на Института по земеделие в Кюстендил. Всеки лев, вложен в биопроизводство, носи приход от 2 лева и 34 стотинки, заяви неговият директор проф. д-р Димитър Домозетов на церемонията по награждаването. Тя се проведе на 23 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Електронният млекомер  в комплект със софтуер за мониторинг и управление на фермата е експонатът с най-много точки в раздел „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“.  Компютъризираната система следи количеството и качеството на млякото за всяко доилно място, събира непрекъснато данни за животните и така може да се реагира веднага при проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама