Запечатват спешно протекла цистерна в „Полимери“

11:09, 24 фев 17 25 641 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Спешно да бъдат запечатани с полиестер появилите се пукнатини на един от резервоарите във фалиралия денвенски завод „Полимери“, в който се съхранява опасният химически отпадък трихлоретан. Това реши свиканата вчера от областния управител на Варна Тодор Йотов междуведомствена комисия по сигнал на синдика на дружеството Иван Балабанов.

Снимка: topnovini.bg

Сред планираните мерки е измерване на дебелините на стените на цистерната, покриване на площадката с битумна изолация, намаляване на киселинността на отровното вещество и при първа възможност – преместването му в по-здравия резервоар.
В комисията, която заседава в сградата на областната администрация, участваха представители на областната дирекция на МВР, противопожарната служба, РИОСВ, Басейновата дирекция за Черноморския район, община Девня, „Напоителни системи“ ЕАД, синдикът Иван Балабанов, Румен Дяков – консултант при община Девня, както и представители на „Екобиотех продукт“.

Няма непосредствена опасност за населението на Девня и Варненска област, увери кметът на индустиалната община Свилен Шитов. Той обясни, че заради дупка в покривната конструкция на единия от двата резервоара с трихлоретан в него е навалял сняг, който се е разтопил, а нивото на водата е стигнало до образувалата се още през 2013 г. пробойна. На 17 февруари т.г. там е регистриран теч, за който след химически анализ е установено, че съдържа само вода и не представлява опасност за околната среда.

Тежките фракции се намират в долната част на корозиралия резервоар, където дебелината на стените, по данни на синдика на „Полимери“, е 9 мм и няма непосредствена опасност от образуване на нови пробойни и течове“, каза Шитов.

Набелязаните от междуведомствената комисия превантивни действия ще бъдат предприети, защото процедурата по транспортирането и утилизацията на тежките фракции ще се забави с известно време заради обжалването на обществената поръчка за избор на изпълнител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама