Наградата на херцога на Единбург търси последователи във Варна

07:55, 24 фев 17 / Култура 25 625 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Представители на фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“ ще гостуват във Варна в края на февруари. Те ще представят инициативата пред местните образователни институции, младежки организации и общински представители и ще ги поканят да станат част от международното й семейство.

Международната награда на херцога на Единбург е младежка програма за личностно развитие и постижения, създадена преди 60 години в Англия. Днес тя работи в над 140 страни по целия свят. Участниците в нея са младежи на възраст от 14 до 24 години, които се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и докъде най-далеч могат да стигнат.

Младежите участват в програмата на три нива – бронз, сребро и злато. Във всяко ниво те си поставят предизвикателни и развиващи ги цели в направленията доброволчество, физическа активност и практически умения и вземат участие в приключенско пътуване. Инициативата стимулира младите хора да развиват своята самодисциплина при определяне и постигане на цели, формиране на лидерски качества и умения за работа в екип, както и да усъвършенстват физическата си активност.

Тези ценни качества са от съществено значение за личностното и професионално бъдеще на младите хора, а оттам и за развитието на България. Това е и основният повод през 2014 г. да основем организация, която да развива Наградата в България“, обяснява Любомира Велчева, изпълнителен директор на фондацията.

Представителството на Наградата в България вече е лицензирало 35 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата. Обучени са лидери (наставници), които лично работят с участниците в нея. Над 400 младежи от страната участват в програмата и всеки ден постигат своите индивидуални цели.

Програмата ще бъде представена във Варна на 28 февруари от 15 ч. в Младежкия дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама