Цените на недвижимите имоти в страната ще се покачват

18:13, 23 фев 17 25 383 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

 

Ниските лихви по кредити и депозити са основна причина за регистрираната динамика на пазара на недвижими имоти в България. Твърдението е на маркетинговия мениджър на компанията, собственик на редица фирми за недвижими имоти като "Адрес" и "Имотека" AG Capital Калоян Богданов, 

"Нарастването на пазара на недвижими имоти с около 7-9% е главно в големите градове. В София се получи дори и ПО-голям растеж в рамките на 10 пункта, като това се случва почти за първи път от доста години насам ", коментира Богданов.

"Лихвите осезаемо паднаха след фалита на КТБ, като през следващите години продължиха да спадат, най-сериозно през 2016 г. Доходността от имотите е няколко пъти по-голяма, отколкото при банковите депозити ", посочи експертът., пред телевизия Bloomberg.

Ако към края на 2016 г. лихвите ПО депозитите вървят между 0,5% и 0,8-1%, то при купуване на имот и отдаването му под наем доходността е между 4-5%.

Друг важен фактор за ръста на пазара на имоти е и увеличаването на броя и стойността на ипотечните кредити отново предизвикано от спада на лихвите. Очаквам тенденцията да се затвърди и през 2017 година ", добави експертът.

Много са капиталите, които идват от българи живеещи в чужбина, отчита маркетинг мениджърът. Около 5-6% от сделките са извършени именно от тези хора.

Расте и пазарът на луксозните имоти, отчете експертът, като посочи, че тази тенденция е валидна и за ПО-скъпите автомобили и луксозните почивки.

"Пазарът на имоти у нас е стабилен и спокоен, цените вървят плавно нагоре и не се очакват промени. В дългосрочен план те ще продължат да се покачват ", прогнозира още Богданов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама