Екологични организации: Подходът на България за въглищната индустрия е погрешен

15:15, 23 фев 17 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Позиция на противопоставяне от страна на България на новите екологични правила, които предстои да бъдат гласувани на ниво ЕС през април беше обсъдена на конференцията "Бъдещето на въглищната индустрия".

Екологичните организации "За Земята" и "Грийнпийс" - България изразиха мнение че вземането на тази позиция пропуска възможността да се обсъдят реални мерки за бъдещето на енергийния сектор и модернизирането му.

„Новите правила, известни като LCP BREF, целят налагане на нови стандарти за отделяне на замърсяване от големи горивни инсталации в индустрията, за да позволят на нови, по-модерни технологии да си проправят път без да бъдат конкурирани от стари и замърсяващи мощности.“

По същество тези правила са възможност за въглищната индустрия да остане още малко време на регулирания пазар, да си осигури прогнозируем във времето край и да договори програми, които да компенсират загубата на работни места. Всичко това няма как да се случи, ако въглищната индустрия бъде оставена да отмре от само себе си под натиска на новите технологии и интелигентното, чисто производство и потребление на електроенергия. Разумният подход и на българската въглищна индустрия е да извлече максимални ползи от тази ситуация, а не да спасява обречен на потъване кораб“, категорични са еколозите.

Нито представителите на ТЕЦ, нито на “Мини Марица-изток” и браншовите организации излязоха с цифри и данни кои ТЕЦ-ове и с колко не покриват новите норми. Нямаше и следа от разчет какви инвестиции ще бъдат нужни за модернизациите, а такъв анализ е нужен на фона на всички скрити субсидии, които страната ни прави за въглищната индустрия.

Представители на правителството обявиха, че Министерство на околната среда и водите, Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката подкрепят позицията България да се противопостави на новите правила.

„Това е губеща стратегия за България, която единствено преследва гласоподаватели в краткосрочен план. Подвеждаща е и тезата, че много от домакинствата, отопляващи се на електроенергия, ще преминат на твърдо гориво и ще създадат още по-голямо локално замърсяване“, добавqт организациите и прелагат изход от ситуацията.

Става въпрос за създаване на планове за бързо и поетапно преустройство на някои от ТЕЦ-овете в газови централи. Те признават, че енергията от тях ще е по-скъпа, но ще идва само когато е нужна, за да покрива пикове в потреблението. Част от централите могат да си останат на въглища и да припечелват като студен резерв.

Малка част от мините могат да запазят разкривките си, за да поддържат студения резерв. Рекултивацията на мините вероятно ще поддържа немалко работни места за поне едно десетилетие, осигурявайки заетост на част от хората поне до средата на 40-те години на века.

„Преходът отвъд въглища през следващите 15-20 години не означава, че хората няма да имат с какво да се топлят или да захранват домовете си и индустрията. Означава само, че ще преминат към по-ефективно отопление и електроснабдяване на база на малки децентрализирани системи, които са огромен шанс за регионите за повече работни места“, допълват още еколозите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама