Общинарите одобриха критериите за прием в първи клас

14:43, 23 фев 17 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичния общински съвет прие днес новите критерии за прием в първи клас. Според тях най-много точки (33 т.) ще се дават за родител, който има един и същ постоянен и настоящ адрес в непосредствена близост до училището. След това се нареждат родителите само с настоящ адрес (32 т.) в квартала на училището, а след тях – родителите, които живеят в съседен район (30 т.). Освен това има и социални и допълнителни критерии според нуждите на училището и на учениците.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова общината е готова да помага и дори да преразгледа критериите, ако се окаже,че нещо не работи. 

"Големите опашки за първи клас стават в няколко училища в София. Подобни, почти същите критерии съществуваха и досега. Те са по-скоро за тези училища, в които има големи опашки. Законът ни задължи да имаме такива критерии. Вярвам на директорите и на педагогическите съвети, които имат право да добавят и свои критерии", коментира тя.

Фандъкова беше категорична, че децата, които живеят до училищата, трябва да намерят място  в тях. "В първи клас е най-логичното нещо децата да учат близо до дома си", посочи тя. 

На въпрос от медиите мисли ли общината да създаде електронна система за кандидатстване в първи клас, кметът отговори, че според нея такава не е необходима. 

"Училищата и детските градини са различни неща. Училищата по закон са автономни и такива трябва да останат. Тоест нека има регламент, но да могат и сами да преценяват. Има училища по изкуствата, училища с особен профил. Нека уважаваме профилите им, защото те с това се гордеят". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама