Зетят на испанския крал може да избегне затвора срещу 200 000 евро

14:11, 23 фев 17 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зетят на испанския крал Фелипе Шести, който е осъден на шест години и три месеца затвор за източване на милиони, ще остане на свобода срещу гаранция от 200 000 евро, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Прокуратурата в съд в град Палма де Майорка поиска на подсъдимия Иняки Урдангарин да му бъде позволено да остане временно на свобода срещу гаранция, докато всички възможни варианти за обжалване на присъдата му не бъдат изчерпани.

Според испанското законодателство съдията няма право да откаже такова искане.

Урдангарин е съпруг на сестрата на Фелипе инфанта Кристина. Той беше осъден за финансови машинации, като според прокуратурата организацията „Институт ноос“, в чието ръководство е бил заедно с бившия си бизнес партньор Диего Торес, е била параван за получаване на големи суми от бюджета на Балеарските острови и Валенсия.

Следствието смята, че организацията е завишавала цената на договори с местните власти за провеждането на различни спортни мероприятия, след което е вкарала спечелените средства в търговски фирми. Предполага се, че по тази схема са усвоени над 6 млн. евро.

На 17 февруари инфанта Кристина беше оправдана по обвинения в мошеничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама