Енергийна ефективност за сгради – паметници на културата ще обсъждат във Варна

14:08, 23 фев 17 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Семинар на тема „Недвижимото културно наследство и националната стратегия за енергийна ефективност“, организира Българският съвет за устойчиво развитие съвместно с  Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Семинар ще се проведе на 24 февруари от 13.30 ч. в Юнашкия салон във Варна. Там ще бъде представен френският опит в областта на прилагането на мерки за енергийна ефективност на сгради – паметници на културата и предизвикателствата пред енергийно-ефективното обновяване на исторически сгради в България. На семинар ще бъде поставено начало на обучението в новата магистърска програма на Варненския свободен университет „Устойчиво строителство“.

Лектори ще бъдат Катя Самарджич, архитект и урбанист в Министерство на екологията, устойчивото развитие и енергетиката на Република Франция и Тиболт де Ла Лоранси, архитект и преподавател в Екол де Шайо, в Париж.

В програмата е предвидена и тема за подобряване енергийните характеристики на исторически сгради холистичният подход в практиката.

Дискусиите, в които ще участват преподаватели и студенти от Архитектурния факултет на Варненския свободен университет, архитекти и представители на строителния бранш ще доведат до изготвянето на конкретни препоръки, които BGBC ще представи на отговорните институции с цел изготвяне на успешна национална стратегия за енергийно ефективно обновяване на съществуващите сгради.

В рамките на форума ще бъде обявено и заданието за Международния архитектурен конкурс, който ще се проведе през месец май 2017 г. В него ще вземат участие студенти от Русия, Румъния, Италия, Турция и България. Инициативата на Варненския свободен университет ще постави началото на пилотен проект за консервация, реставрация и устойчиво строителство на недвижимото културно наследство в централната градска част.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама