Дават едногодишна стипендия на най-успешните ученици в Бургас

13:42, 23 фев 17 25 909 Шрифт:
Автор:

Най-талантливите ученици в Бургас ще бъдат финансово подпомагани по новата общинска програма „Бургаски деца“. Нейната цел е да насърчава децата с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуствата. Програмата е пилотна за страната. Тя бе представена днес пред медиите от зам.-кмета Йорданка Ананиева и председателя на постоянната комисия по култура в местния парламент Веселин Пренеров.

За начало програмата е финансово обезпечена със 150 000 лева и резерв за допълнителни разходи. Бюджетът й ще се одобрява ежегодно с одобрението на Общински съвет - Бургас.

„Право на такова финансово подпомагане имат всички ученици на територията на община Бургас, които се обучават от 1-ви до 12-ти клас в редовна форма на обучение. Те трябва да са класирани до трето място на местни, регионални, национални, европейски или световни прояви. Тези прояви трябва да са част от програмата „Бургаски деца“, която ще излиза всяка година до 15-ти април“, заяви Йорданка Ананиева.

От всички прояви, които съществуват в календара, ще се подберат тези, които ще дават право на учениците, които се класират от първо до трето място, да си подадат заявленията и да участват за това финансово подпомагане.

Направленията, за които могат да кандидатстват учениците от 1-ви до 12-ти клас, са няколко. Първото от тях е едногодишна стипендия.

„Ако едно дете се е класирано на първо място, примерно на националната олимпиада по физика и си подаде заявлението, комисията може да му отпусне едногодишна стипендия, която започва да се получава от следващия месец, след като получи това право. Детето ще получава стипендията 12 месеца“, обясни Ананиева.

Следващата мярка, по която могат да кандидатстват учениците, е финансово подпомагане на транспорт при участие в международни прояви. Това са разходите, които децата правят, за да отидат до някакво състезание.

Учениците могат да кандидатстват и за еднократна финансова награда.

За да се случи кандидатстването по която и да е от мерките, се подава заявление. То може да се подаде от ученик, който е навършил 16 години, родител, настойник или попечител, който полага грижи за този ученик, както и от директора на учебното заведение – в случай, че има колективна проява. Трябва да се приложи и копие от удостоверение за раждане или лична карта, а също и документът, с който да се види, че тази награда е спечелена, както и служебна бележка от училището. Важно е да се подчертае, че тази бележка трябва да съдържа информация, че ученикът няма наложени наказания от педагогическия съвет.

За пътуването в страната или извън нея, трябва да има покана или документ, с който да се удостовери, че ученикът има право да се яви на такова състезание.

От съществено значение е и това, че ученикът в рамките на една година има право само на един вид подпомагане, т.е. не може да кандидатства по всички мерки.

Изплащането на стипендията ще се извършва от училището.

„След като има решение на комисията, ние ще превеждаме средствата в училището, откъдето децата ще си ги получават“, уточни Ананиева.

Заявлението за стипендията се подава в срок до един месец от възникване на основанието за получаване.

В програмата „Бургаски деца“, освен състезанията, които ще са вписани, ще бъдат посочени и размерите на финансовото подпомагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама