Разбити и покъртени плочки по бул. „Витоша”, столичани надушват корупция

18:42, 21 фев 17 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гледка, която възмущава до толкова, че някои от минувачите споделят съмненията си за откровен мирис на корупция, предаде репортер на БГНЕС.

Средата около фонтана, който стана популярен с множество странни имена в градския фолклор, днес вече показва своето некачествено изпълнение. От едната му страна е изпълнено с мърдащи се плочки, които карат походката на минувачите да наподобява тази на балетист или въжеиграч. Има множество счупени плочки, както и дупки от липсата на такива.

Реконструкцията на пешеходната зона на булевард „Витоша” завърши през 2015 година. Ремонтът отне две години и струваше над 1,5 милиона лева. След снега и все още неотишлата си зима, пешеходният участък е в плачевно състояние. Цялостната реконструкция на основната артерия – до входа на Южен парк, приключи 2016 г.

„На мен това ми е професията, аз съм предприемач, имам строителни фирми. Ако моите хора така наредят плочките, ще ги застрелям на място”, каза възмутено Петър Табаков и посочи, че би трябвало гаранцията да е минимум 5 години. Той коментира какъв е редът на ръководство на изпълнението и контрола, като посочи, че отговорен за случващото се е този, който „дава баницата”.

„Общината трябва да защитава нашите права, защото това са парите на данъкоплатците, ако тя не е достатъчно отговорна, е виновна. Естествено, че тя като възложи на някаква фирма, трябва да си гони интереса, т.е. нашият интерес трябва да го защити. Проблемът е и в общината, и в изпълнителите”.

„В нормалния свят, когато се случи нещо такова, моментално се дават оставки”, смята предприемачът. Той пита тези, под чиито ръководство са се редили плочките, не знаят ли - това е закон на физиката, водата когато стане на лед се разширява и сочи фугите. Ще искам оставки от Фандъкова до последния технически ръководител, но не са виновни хората. Армията както я поведе генералът, тя така воюва”, подчерта той.

„Не е нормално, непонятно е”, каза пред камерата ни Илия. Други минувачи споделиха, че не само тук, а и в други гладове има такива гледки. „Ама това е центърът, това е „Витошка”, това е… Не мога да разбера какви са тия фирми, кой ги избира, как ги избира, колко им плащат, защо им плащат, след като не е качествено?”, възмутиха се столичани.

Има и такива, които са категорични, че трябва да се поддържа, след като е направено един път красиво. „Бяхме очаровани от улицата, когато минахме нагоре по нея, но ни направи впечатление изровените плочки”, сподели и Цвети. „Трябва редовно да се поддържат подобни места и всеки да си върши работата както трябва”, посочи от своя страна Лиляна. Тя дори помни как са били полагани върху пясък и като че ли никаква спойка не е имало между тях, макар да уточни, че не разбира нищо от технологията. „Това ми правеше впечатление още тогава при поставянето им”, посочи жената.

„Тук мирише на корупция от всякъде. Това най-добре кметът може да го каже. Това е някакъв безобразен ремонт. Сега на тях, както навремето при социализма им пречеше империализма и четирите годишни времена, сега е същото, сега им пречи зимата. Но ако погледнете – аз съм бил в Холандия и Германия, там климатичните условия са същите, но такова нещо няма да видите”, каза Тони, който всеки ден минава по булеварда и сочи, че лошо впечатление прави и забраната за велосипедисти по пешеходния участък на „Витоша” – забрана, която така или иначе не се спазва. Мъжът не знае защо е поставен знакът, забраняващ колоездачи, и с горчива ирония споделя предположенията си, че това е част от мерките за борба с мръсния въздух в столицата и с трафика.

За краткото време, за което камерата на БГНЕС обходи булевард „Витоша” и засне изкъртените след зимата плочки, срещнахме още много хора, които се възмутиха, повечето обаче препратиха въпроса към кмета на София Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама