Японски експерт: Ким Чин Нам е убит с течна отрова

16:13, 21 фев 17 / Свят 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Младата жена, нападнала на летището в Куала Лумпур по-големия брат на лидера на КНДР  – Ким Чен Нам –, вероятно е използвала течна отрова, заяви по японския телевизионен канал Ен Ейч Кей бившият директор на химическата школа към Силите за самоотбрана в Япония Йосуке Ядзато, предаде ТАСС, цитирано от БГНЕС.

„Момичето е доближило отровата непосредствено до лицето на жертвата, а хората в съседство на това оживено място не са пострадали. Ето защо, при нападението вероятно е използвана отрова с ниска степен на летливост, например на основата на отровните вещества от типа VX, а не зарин”, смята Ямадзато.

„Но ако такава течна отрова просто се нанесе на ръкавица или плат, има риск от разпространението й, затова трябва да се смеси с вазелин или друго подобно вещество. Такова вещество трудно се измива и то може да бъде размазано върху голяма част от лицето”, заключава експертът въз основа на записите от видео камерите.

„Веществата от пита VX са опасни за живота, дори и в малки количества. Затова без някакви тренировки такова нападение е сложно за изпълнение”, подчертава Ямадзато. Той допълва, че поведението на нападателката разкрива, че тя не е неясно какъв ще е резултатът от действията й.

Ръководството на малайзийската болница, където е тялото на Ким Чен Нам, съобщи за резултатите от повторната експертиза, според които съдебните лекари не са открили никакви следи от убождане, от сърдечен пристъп или други видими рани. Причината за смъртта на Ким остава неизвестна.

По-рано беше съобщено, че синът на Ким – Ким Хан Сол, е пристигнал в столицата на Малайзия и вече е бил в болницата, където е тялото на баща му. Телевизионният канал Ен Ейч Кей е регистрирал, че по същото време във вторник болничната охрана е била рязко засилена, а на място е имало и 30-40 бойци от спец частите с автоматично оръжие.

Малайзийското министерство на здравеопазването обаче не потвърди тази информация и повтори, че все още никой роднина не е поискал официално да получи тялото на починалия.

Полицията в Малайзия съобщи, че като замесени в смъртта на Ким са заподозрени четирима севернокорейци, които същия ден излетели от Куала Лумпур. Агенция БЕРНАМА предаде, че това е станало 50 минути след инцидента с Ким.

От Куала Лумпур гражданите на КНДР пристигнали в Джакарта, откъдето, както се предполага, се върнали в КНДР през Дубай и Владивосток. Но записите от камерите за наблюдение, с които японският телевизионен канал разполага, показват, че от столицата на Индонезия за Дубай са излетели само трима от четиримата севернокорейци.

Малайзийската полиция потвърди смъртта на Ким Чен Нам на 14 февруари. Той се почувствал зле на летището, потърсил помощ и починал в линейка на път за болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама