Деца от русенски детски градини отбелязаха Международния ден на майчиния език

16:12, 21 фев 17 25 542 Шрифт:
Автор:

По случай празника, днес в две детски градини в Русе бяха проведени открити уроци пред гости и родители, по време на които децата демонстрираха какво знаят за родния език, защо майчиният език е ценен и как да го съхраним. Информация за отбелязването съобщават организаторите от Сдружение "Българо-Румънски трансграничен институт по медиация".

В ДГ „Червената шапчица“, филиал „Светилник“, децата от 4-та група с помощта на педагозите си са представили открит урок „Моят майчин език“. С песни и стихотворения на български, турски и руски език и различни игри те са показали знанията си за родния език и са демонстрирали толерантност пред педагозите и гостите. 

В ДГ „Пинокио“ децата от 3-та група са подготвили програма с костюми на различните етноси, песни, танци и различни забавления. По време на урока, педагозите са запознали децата с различните етноси, представени у нас - турски, ромски, арменски, еврейски, каракачански, влашки и руски. Децата са имали възможност да се докоснат до най-характерните им особености - традиционните костюми, бита, кухнята, танците, песните, азбуката. 

Събитията са част от дейност „Насърчаване на интеграционния процес чрез творчество, съвместни познавателни дейности и изяви за съхраняване на културната идентичност на децата от различните етноси“ по проект „Ранна социализация чрез успешна образователна интеграция“ с Бенефициент Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“, по който двете детски градини са партньори. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама