Софиянци към кмета: Запазете старите минерални бани 

15:38, 21 фев 17 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Старите минерални бани на София да се възстановят и да се превърнат в модерни термални центрове, които пълноценно да се използват от жителите и гостите на града. За това настояват в откритото си писмо до кмета на София, президента Радев и дори до председателя на ЕК от  Инициативен граждански комитет „Термално-нормално”.

"Днес най-емблематичните минерални бани на София са неизползваеми. Прекрасни сгради - паметници на културата, с прилежащи паркове и извори с уникална по своята структура, характеристики и лечебни свойства минерална вода, се рушат пред очите ни, изоставени от години", се казва в писмото.

От сдружението приветстват раздвижването около статута на минералните бани, но не одобряват проектите за баните в Овча купел и Горна баня. С решение на Столичен общински съвет от 24.11.2016 г. Столична община се съгласи да придобие безвъзмездно собствеността върху сградите на баните в софийските квартали Горна Баня и Овча купел от бившия собственик Министерство на здравеопазването.

 "Тази новина изключително ни зарадва, но за кратко, защото със същото решение се прие Столична община чрез свои структури, в случая РИМ - София да кандидатства със сградния фонд на тези бани по два проекта към ОП“Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 “.

Проектите предвиждат смяна на основното предназначение на двете бани. В баня „Овча купел“ ще се оборудват научни лаборатории, пряко свързани с дейностите на 43 научни звена, а в баня „Горна баня“ ще се създаде Институт по музеология, в който ще има ателиета за производство на музейни витрини, за 3D принт, за архивиране на исторически обекти и други, като партерните етажи и на двете сгради, където се намират басейните им, ще запазят старата си функция.

"Считаме, че ако се пристъпи към изпълнението на това решение, София безвъзвратно ще загуби своята идентичност на минала и бъдеща термална дестинация на Европа", апелират от сдружението и настояват да се запази предназначението на минералните бани, както и те да да станат общински. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама