Русе започва подготовка за изграждането на паметник на Левски

12:24, 21 фев 17 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативен комитет, който ще действа в тясно сътрудничество с Община Русе, се заема с изготвяне на задание, обявяване на конкурс и всички останали процедури за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе.

Това обявено на нарочна пресконференция днес от неговите представители, сред които са бившият председател на Общински съвет и депутат Искрен Веселинов, общинският съветник Ервин Чакърян, арх. Орлин Неделчев, д-р Руденко Йорданов и др.

Идеята за изграждане на подобаващ монумент, пред който всеки русенец да може да положи цвете и да сведе чело пред безсмъртието на Апостола, всъщност е от около 10 години. Тя се припомняше от време на време единствено покрай честванията на рождението на Васил Левски или почитта на паметта му на датата на неговото обесване.

Все пак през 2014 г. темата започна да придобива по-реални измерения, като бе обсъждана сериозно в Общински съвет. Създадена бе работна група, която да изичсти максимално концепцията и споровете по местоположението на паметника.

Вече е решено, монументът да се намира в Парка на Възрожденците между Пантеона на Възрожденците и църквата „Всех Святих“, като мястото му предполага да е видим и от булевард „Съединение“. Работи се и по съгласуване на заданието с Министерството на културата, тъй като целия парк има статут на паметник.

„Паметникът ще бъде материалният израз на заветите на Левски, ще напомня за нещата, които не трябва да забравяме – като „Чиста и свята република“ например“, сподели арх.Орлин Неделчев.

Той коментира, че изискванията към авторите ще бъдат за свободна трактовка, но с реалистичен портрет на Левски. Фигурата не трябва да бъде по-висока от 3 метра без постамента.

Надеждите са до края на лятото и началото на септември да има резултат от конкурса и да започнат реални дейности по изграждането на паметника. Община Русе е осигурила в бюджета си 20 000 лв. в тази връзка. Прогнозните стойности на целия проект са между 120 000 и 150 000 лв.

Вече е открита и набирателна сметка, в която всеки русенец може да даде своята лепта.

Тя е на името на Сдружението за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе.

Банка „ДСК” ЕАД

BIС STSABGSF

IBAN BG50STSA93000024155488

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама