Сесилия Малмстрьом: Отдръпването на Тръмп от свободната търговия е от полза за ЕС

12:10, 21 фев 17 / Политика 25 209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата враждебност на САЩ спрямо споразуменията за свободна търговия при президента Доналд Тръмп е от полза за Европейския съюз. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пред германския икономически в. „Ханделсблат“, съобщава АПФ, цитирано от БГНЕС.

По думите й след оттеглянето на Тръмп от договора за Трантихоокеанското партньорство (ТТП) в края на януари много държави са се обърнали към Брюксел, тъй като „вярват, че протекционизмът не е правилният отговор“.

„Ние водим преговори, или подготвяме разговори, с почти всички тях“, каза тя, имайки предвид държавите от Тихоокеанския пръстен, включени в ТТП. След избирането на новия американски президент през ноември Европейската комисия е ускорила разговорите си с Мексико, южноамериканския търговски блок МЕРКОСУР и Япония. Тя също така подготвя преговори с Австралия и Нова Зеландия, като вече е завършила тези с Виетнам, посочи още Малмстрьом.

Тя също така предупреди Тръмп да не налага по-високи тарифи върху вносните стоки в опит да спази своето предизборно обещание за „Америка на първо място“. По думите й съществува „риск от ответни мерки по целия свят и това би било много лошо за нашите икономики и нашите граждани“.

Малмстрьом заяви също, че според нея решението на масовия страх и притеснение срещу темповете на глобализацията е „сключването на добри сделки, които ще донесат растеж и работни места и ще служат на нашите ценности“.

Освен сред американците, недоверието към споразуменията за свободна търговия расте и в Европа. Наскоро Европейският парламент успя да одобри договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА, въпреки че преговорите за него продължават осем години. Те не минаха без сериозни пречки, последната от които дойде от белгийския регион Валония, който отказа да се включи в споразумението, освен ако не бъдат направени някои промени в него.

В същото време продължава и съпротивата срещу аналогичното споразумение със САЩ – Транстихоокеанското партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), което е все по-малко вероятно да бъде постигнато с идването на Тръмп на власт.

Според Малмстрьом един от начините за създаване на повече подкрепа за тези търговски договори е като те бъдат „демистифицирани“. „Това не са опасни тайни споразумения, а доста технически и до голяма степен изключително скучни” разговори, каза тя. /АФП

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама