Проф. Николай Денков : Учените да убедят обществото, че изследванията им ще подпомогнат икономиката

16:03, 20 фев 17 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Учените трябва да убедят обществото, че техните изследвания ще подпомогнат икономиката. Да се знае, че това не са едни изхарчени пари, а инвестиция“, каза министърът, съобщиха от МОН. „Това не означава, че някой ще дава пари за правене на кисело мляко, а че ще се подкрепят изследвания например в областта на биотехнологиите, които след това да бъдат комерсиализирани“, посочи проф. Денков. Това съобщиха от БГНЕС.

Той припомни, че фундаменталните научни изследвания могат да бъдат подкрепяни с пари по европейската програма „Хоризонт 2020“ или със средства от националния Фонд „Научни изследвания“.

110 милиона лева от парите по оперативната програма ще отидат за регионални научни центрове. „В момента 80-85 на сто от финансирането за наука и от научния капацитет са концентрирани в столицата“, аргументира това решение министър Денков. Парите ще отиват не само към университетите, които се намират извън София, а и към регионалните центрове на БАН и филиалите на столичните университети в страната.

До средата на март ще бъде публикувана за обществено обсъждане новата Национална стратегия за развитие на научните изследвания. Тя трябва да бъде приета от новия парламент максимално бързо, стана ясно още на срещата. Стратегията заедно с анализа на съществуващата научна инфраструктура и създаването на Национална пътна карта за научна инфраструктура са задължителни предварителни условия както по ОП НОИР, така и по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Ако те не бъдат изпълнени, ще бъдат спрени парите не само по ОП НОИР, но и в частта за наука на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, предупреди министър Денков.

Насоките за кандидатстване за Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност повече няма да бъдат променяни, а крайният срок за подаване на проектните предложения остава 28 февруари 2017 г., стана ясно на срещата в БАН „Поредно забавяне би довело до загуба на средства по оперативната програма“, категоричен е министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама