Синодът дава на църковен съд архимандрит Дионисий

13:39, 20 фев 17 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Светият синод заведе църковно-наказателно дело срещу архимандрит Дионисий, след свое решение на последното си заседание, съобщиха от синода.

До решението се стигна след изслушване на доклад на синодална комисия в състав Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим и Мелнишки епископ Герасим, който е и главен секретар на Св. синод.

От синода не дават подробности за доклада. Не става ясно и какви точно ще са обвиненията срещу архимандрита. Синода е разпоредил на двамата митрополити да съставят обвинителен акт, който да бъде разгледан от пълен състав на най-висшите духовници в България.

Комисията, която разследва архимандрит Дионисий, беше сформирана с решение на Върховния църковен орган от 20 май миналата година. Той беше обвинен в самоволна промяна на богослужебния ред, одобрен от Св. синод, злоупотреба с името на патриарха, обида и злепоставяне на вишестоящи по сан, въвличане в публични скандали на църковната институция, както и цялостното публично поведение, показващо пълно незачитане на Св. синод, поставяйки го пред свършени факти.

Архимандрит Дионисий беше освободен от поста председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски", след като призна, че е организирал зарята пред храма в нощта на Възкресение. Преди това той еднолично реши да въведе такса от 5 лева за туристи, които искат да влязат в "Св. Александър Невски".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама