Баба Марта ще гостува на Етнографската къща в Исперих

13:25, 20 фев 17 25 579 Шрифт:
Автор:

В първия ден на месец март българите посрещат Баба Марта като предвестник на пролетта и се окичват с мартеници, за да са здрави и да имат късмет. Традицията е уникална за страната ни.

Нашите предци са изработвали мартеницата от усукан бял и червен вълнен конец. Тайната на плетене на мартенски украшения ще усвояват и децата от община Исперих в организираната от Историческия музей в града традиционна работилница за мартеници. Заниманията започват от днес в Етнографската къща и ще продължат до 24 февруари, съобщи уредникът в музея Веселина Белева.

В битовата обстановка на старата къща Баба Марта ще учи децата как да си направят автентична мартеничка с червени и бели конци. В ролята на добрата старица традиционно влиза дългогодишната доброволка и приятел на музея Цветана Иванова.

По време на заниманията освен, че ще придобият умения да изработват сами червено-белия символ на здравето и пролетта, децата ще научат предания и легенди, свързани със зараждането на традиционния български обичай, съхранил се през вековете. 

 На Първи март Баба Марта, заедно с уредници от Историческия музей в Исперих, ще гостуват в детските градини в селата Китанчево и Тодорово, за да зарадват малчуганите послучай празника на пролетта.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама