Намалява разликата между минималната и средната работна заплата

12:16, 20 фев 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минималната работна заплата в България се е доближила много до средното възнаграждение в почти всички области. Това показват последните данни на националната статистика за миналата година. Най-ниското възнаграждение е било 420 лв., което от януари е достигнало 460 лв. С това последно увеличение, според работодателите, вече има области, в които минималната заплата е 80% от средната, пише в. "Сега".

Само в столицата за изминалата година заплата от 420 лв., заедно със средната добавка за стаж от 12%, е била под 50% от средната. За София това съотношение е било 37% и е най-благоприятното у нас. Във всички останали области границата от 50% вече е премината. В 17 области у нас минималната заплата е между 60 и 70% от средната в тях. За сравнение - по данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) - средното ниво през 2015 г. е било малко над 40%.

Минималната заплата у нас остава най-ниската в Европа, като разликите с повечето страни са доста сериозни. Анализ на АИКБ за последните 17 години показва, че ножицата между българските и европейските минимални доходи леко се затваря. Работодателската организация е събрала информация за периода от 2000 до 2016 г. През това време минималната заплата у нас е нараснала седем пъти, което не е достатъчно да я отлепи от дъното в Европа.

Част от мотивите на социалното министерство, с които бе предложено увеличението на 460 лв., бяха, че минималната заплата у нас е 78% от тази в Румъния и девет пъти по-ниска от същата в Люксембург. Ако се сравняват нивата на минималните заплати у нас и в Европа, се вижда, че разликите намаляват. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама