Обучението за справяне с кризисни ситуации предизвика интерес сред евреите в Сливен

07:05, 20 фев 17 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Второто от началото на годината обучение за повишаване нивото на знания по защитата при бедствия, с цел адекватни реакции при възникване на критични ситуации и тяхното овладяване, премина при голям интерес в Сливен, съобщиха от общинската администрация. В изданието се включиха членове на Регионалната организация на евреите "Шалом" в града. 

Препоръки за поведение при радиация, земетресение, тероризъм получиха участниците в обучението на тема "Заплахите в нашето общество от природен и техногенен характер и тероризъм". Лектори бяха  инж. Снежана Кънева - началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в Община Сливен и Николай Чиликов - директор на териториалната дирекция на ДАНС в града.

"Събитието има невероятен бъдещ потенциал по отношение на защитата при бедствия, защото това е вид обучение за самозащита при възникване на кризисни ситуации. Аз, като специалист, ще бъда удовлетворена, ако пренеса знанията и опита си към еврейската общност, а дано след това и към други хора, които да бъдат подготвени с правилен и адеквателн избор на поведение. Това ще намали паниката при една възникнала ситуация", каза инж. Снежана Кънева. 


Обучението  с  Регионалната организация на евреите "Шалом" беше инициирано от председателя на структурата  Юлия Гавазова, която в писмо до кмета Стефан Радев посочва, че е запозната с инициативата на Общината да обучава хора за справяне с кризисни ситуации. Първото такова обучение се състоя през месец януари и в него се включиха секретари на читалища в общината и представители на културни институти в града.  Инж. Снежана Кънева смята, че обучението през януари е било изключително целенасочено като готовност за бедствия.  На него бяха дадени препоръки при подготовката на планове за защита и бяха набелязани мерки за това какво да се предприеме при възникване на ситуация.


"Искам да изкажа своята благодарност към кмета Стефан Радев, който уважи желанието ни да опресним знанията си на тема „Бедствия“ и да поговорим за това какви заплахи могат да ни сполетят в нашето ежедневие", каза Юлия Гавазова. Тя призова жителите на Сливен да се възползват от възможностите за добра информираност за недопускане или адекватност при кризисна ситуация. "Не чакайте да се случи някакво бедствие. Никой не е застрахован. Има хора като г-жа Кънева и г-н Чиликов, които са готови да дадат всякаква информация, която Ви интересува. Бъдете активни, поискайте си я. Интересувайте се и не бъдете пасивни", апелира Гавазова.


Гост на обучението в Сливен беше Красимира Готева, председател на Регионалната еврейска организация в  Стара Загора и заместник-председател по регионалната политика в организацията на евреите в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама