Най-големите износители на оръжие в света са САЩ и Русия

04:25, 20 фев 17 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) представи в понеделник поредния си доклад за световната търговия с оръжие. Това съобщава БГНЕС. В него се отбелязва, че най-големите износители остават Съединените щати и Русия.

Базата данни на института обхваща период от 1950 година, а при описанието на тенденциите при международните военни трансфери институтът използва средните показатели за петгодишен период.

Според публикувания от СИПРИ рейтинг, петицата най-големи доставчици на оръжие, както и по-рано, се оглавява от САЩ. Техният дял в общия обем в глобалния експорт е 33%. Главни техни „клиенти”, според анализаторите на СИПРИ, са Саудитска Арабия (13% от американския експорт), Обединените Арабски Емирства (8,7%) и Турция (6,3%). Като цяло за изминалите пет години САЩ са изнесли свое оръжие в 100 държави и експортните доставки от САЩ за последните пет години са се увеличили в сравнение с предишния наблюдаван период с 21%.

Второ място в списъка на големите износители, както и в двата предишни петгодишни периода, е за Русия. Нейният дял в международната търговия е 23%. Главни партньори на Русия за последните пет години са Индия (38% руски експорт), Виетнам (11%) и Китай (11%). Като цяло от 2012 до 2016 година Русия е доставила свое въоръжение в 50 страни.

На трето място сред големите износители в публикувания списък е, както и по-рано, Китай (6,2% от световния експорт). Следват Франция (6%) и Германия (5,6%).

От СИПРИ установяват, че като цяло международните доставки на основните видове обикновени оръжия са се увеличили през последните пет години с 8,4% в сравнение с предишния период, което е най-високият показател от 1990 година.

Според СИПРИ най-големите региони получатели на оръжие за изминалите пет години са държавите от Азия и Океания (43% от световния внос). Следват страните от Близкия изток (29%), Европа (11%), страните от Южна и Северна Америка (8,6%) и Африка (8,1%).

Като публикуват тези данни, анализаторите от СИПРИ обръщат внимание, че най-голям ръст на вноса за последните 10 години се наблюдава в Азия, Океания и Близкия изток.

Отчетливо намаляване на вноса се регистрира в държавите от Европа, Северна и Южна Америка, Африка.

Петицата най-големи вносители се оглавява от Индия (13 % от световния внос). Саудитска Арабия е на второ място (8,2% ), след това в списъка са ОАЕ (4,6%), Китай (4,5%) и Алжир (3,7%). Техният дял в световния внос е 34%.

В базата данни за доставката на оръжия е включена информация за всички международни трансфери на основните видове обикновени оръжия, включително продажбите, подаръците и лицензионното производство. Данните отразяват обема на доставките без да се отмита финансовата стойност на сделките. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама