Бил Гейтс предупреди, че биотероризмът може да погуби десетки милиони животи

23:08, 18 фев 17 / Свят 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на Мюнхенската конференция по сигурността основателят на "Майкрософт" и филантроп Бил Гейтс предупреди, че генното инженерство може да се превърне в най-мощното и смъртоносно терористично оръжие. Това предаде БГНЕС.

"Следващата епидемия може да се разпространи през монитора на компютъра чрез генно инженерство, което терористите да използват, за да създадат синтетична версия на едрата шарка… или силно заразен и смъртоносен щам на грипа", представи рисковете Гейтс, който от години харчи милиарди за благотворителност в областта на здравеопазването. Той дори заяви, че независимо дали по приумица на природата, или от ръката на терорист, създаването на бързо движещ се във въздуха патоген може да убие повече от 30 милиона души в рамките на една-единствена година.

Затова Гейтс изтъкна нуждата да се подготвяме за възможната епидемия така, както военните се подготвят за война и да се впрегнат всички нови биотехнологии, които биха спомогнали за превенцията на подобна катастрофа.

"Подготовката за глобална пандемия е също толкова важно, колкото и ядреното разоръжаване и предотвратяването на климатична катастрофа. Иновациите, сътрудничеството и внимателното планиране могат да се окажат ключови фактори за драстичното намаляване на рисковете, свързани с всяка от тези заплахи. Това включва изследвания на микроорганизмите и други упражнения за подготовка, с които да можем по-добре да разберем как болестите биха се разпространили, как хората ще реагират в паническо състояние и как да се справим с неща като претоварени магистрали и комуникационни системи в подобна ситуация", каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама