Христо Иванов: Имаме реален план за постигане на по-висок икономически ръст

15:41, 18 фев 17 / Политика 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разликата между нас и другите партии е, че, според нас, по-висок икономически ръст може да бъде постигнат чрез реален план, какъвто ние имаме. Това заяви лидерът на новата политическа формация „Да, България” Христо Иванов на брифинг, на който бе обявена икономическата част от програмата им преди предсрочните избори, предаде БГНЕС.

За тази цел от „Да, България” са съставили набор от мерки, в основата, на които са предприемаческата култура и подобрените условия за бизнеса. Мерките за растеж на икономиката са 6, 10 - за намаляване на бюрокрацията и 18 - за спиране на кражбите, каза Иванов. След тези думи той напусна брифинга поради други ангажименти.

Българската икономика се нуждае от нова визия и нашето предложение е за радикална смяна на модела на икономически растеж - икономика, отворена за света, ориентирана към износ на световния пазар, движена от конкурентноспособни износители, динамични предприятия, с фокус - върху малките и средни фирми, посочи Вера Асенова от екипа на „Да, България”. Според нея най-ценният ресурс, който имаме е човешкият. Ще създадем условия за неговото реализиране чрез предприемачество, иновации, високо качество на услугите и конкурентноспособност на продуктите, които можем да създадем и изнесем, продължи Асенова. Целта е България да стане водеща икономика в Югоизточна Европа.

Държавата, смятат от „Да, България”, трябва да подпомага малките местни фирми, да инвестира в образование и наука, да улеснява правенето на бизнес у нас.

В нашата икономическа стратегия имаме 8 конкретни цели, подчерта икономистът и член на ИС на политическата формация Кирил Петков. България може да постигне икономически ръст от 6%, а доходите на домакинствата могат да се вдигнат с 50%, каза той. И продължи: това става чрез експортно-ориентирана икономика с фокус върху иновациите и предприемачеството. Целта е страната ни да бъде в челната тройка за най-добра бизнес среда, елиминирайки административните спънки и спирайки кражбите, посочи Петков. Според него е възможно да се спестят публични средства в размер на 2.5 млрд. лв. като се пресекат кражбите от обществените поръчки. Приходите от данъци могат да се повишат като се спрат злоупотребите, ДДС измамите и др. Спестените пари ще се инвестират в наука, образование, здравна профилактика, а това ще доведе и до намаляване на данъците, когато има структурни бюджетни излишъци, отбеляза Петков.

От „Да, България” предлагат ръководителите на регулаторните органи да бъдат избирани чрез публичен дебат, обществените поръчки да се повеждат по електронен път, да се създаде и черен списък на некоректните фирми. Петър Василев, представител на коалиционния им партньор от партия „Зелените”, се обяви в подкрепа на оптимизирането на администрацията, за да не е тя зависима от политическата конюнктура. От партията ще се стремят България да се присъедини към европейския банков надзор, към ERM 2 и приемането на еврото.

Те настояват и за други по-конкретни мерки: да избягва прекия досег между бизнеса и гражданите, от една страна, и администрацията, от друга, избиране на необвързани политически регулатори, премахване на неефективните данъци, увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС - той да стане от 50 000 лв. на 100 000 лв.

Кирил Петков от „Да, България” изброи още конкретни мерки за икономически растеж. Сред тях са закриване на ББР, защото сега тя финансирала олигархията, увеличаване на парите за образование и наука, засилване на жп превозите, създаване на Борд за просперитет, както и на електронна платформа за улесняване на инвеститорите, по-активно използване на търговските ни аташета зад граница и др. Свои предложения направиха и от другия им коалиционен партньор-ДЕОС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама