Калоферски кукери и гайдари разтресоха центъра на Пловдив преди "Винария"

15:02, 18 фев 17 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три дни преди официалното откриване на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2017" в Пловдив символичен, но категоричен старт дадоха днес кукери и гайдари от Калофер, доведени лично от кмета на града Румен Стоянов, съобщи БГНЕС.

Заедно с танцьори от ансамбъл "Тракия" те преминаха в Дионисиево шествие, много шум и музика от Римския стадион до пл. "Стефан Стамболов", където пък по традиция една от известните изби почерпи хората с чаша пенливо вино от новата реколта.

"Винария 2017" се провежда в рамките на Селскостопанската изложба "Агра" и тази година в нея участват 55 български и чуждестранни изби. Най-голямото събитие в съпътстващата програма е откритата дегустация на 23 февруари, която ще определи носителите на тазгодишните отличия от Международния конкурс за вина и спиртни напитки.

Изложбата тази година привлича и световноизвестни експерти, сред които най-добрият сомелиер на Германия Маркус Берлингоф и еножурналистката от Великобритания Каролайн Гилби. Ще има лекции от енолози от Франция, Италия, Гърция и Румъния, а специална презентация ще ориентира производителите как да стъпят на винения пазар в САЩ.

По време на "Винария 2017" ще бъде демонстриран и древен метод за съхранение на вино в съдове от глина, керамика и грес. Ще има дегустация на италиански, грузински и чилийски вина, отлежали в такива съдове. Новост е и дегустацията "Шоколад и вино".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама